“…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς”
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» που η Σοφία Καραγιάννη πήρε και έφτιαξε μία σπουδαία παράσταση.
Σε ένα κατάμεστο θέατρο Αυλαία, με εμφανή τη συγκίνηση για τους συμβολισμούς, τους αναπόφευκτους συνειρμούς με τη δική μας εποχή και την καθημερινή βαρβαρότητα.
“Το βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση μέσα μου γιατί δεν είναι λογοτεχνία, είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία, είναι η Ιστορία μας. Δεν υπάρχουν παράγραφοι, κόμματα, χρονική συνέπεια, τίποτα από όλα αυτά που χαρακτηρίζουν ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο, υπάρχει μόνο η δύναμη ενός ανθρώπου να καταθέσει όλα αυτά τα αδιανόητα που συνέβησαν στον ίδιο και στους συναγωνιστές του την σκοτεινή περίοδο του Εμφυλίου. Η κάθε σελίδα αυτής της μαρτυρίας είναι ποτισμένη με αίμα και ανθρώπινη ταπείνωση. Αποφάσισα να ανεβάσω στην σκηνή τα λόγια του σε μια εποχή που έχει εισβάλει στην ζωή μας η βία όλου του κόσμου και σαν χαμένοι αισθανόμαστε πως κανείς δεν μπορεί να μας προστατέψει. Κι εμείς και ο Μίσσιος συναντιόμαστε στο ίδιο ζητούμενο – δικαιοσύνη – τους το οφείλουμε αλλά και το δικαιούμαστε σε μια εποχή που η δικαιοσύνη έγινε συνώνυμο της λέξης «παραγραφή»…”(Από την πρόσφατη συνέντευξη της Σοφίας Καραγιάννη στον Γιώργο Σταυρακίδη, με αφορμή τη συμμετοχή της παράστασης στα 58α Δημήτρια). Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: https://parallaximag.gr )
Φωτογραφικές στιγμές από τις χθεσινές δύο παραστάσεις, μια απογευματινή και μια βραδινή