Θέσεις
UNLIMITEDΧώρος
Θέατρο στο λεωφορείοΛΟΥΝΑ
της ΡΙΚΑΣ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ
ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
εν κινήσει, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
αφετηρία Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – τερματικός σταθμός Πλατεία Μαβίλη
εκκίνηση – πρεμιέρα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8.00 μ.μ.
Ένα διαφορετικό λεωφορείο μπαίνει σε κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 8.00 μ.μ., με αφετηρία το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Οι επιβάτες του θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη νεότερη ιστορία της πόλης, αυτήν του 20ου αιώνα, με έναν σχεδόν βιωματικό τρόπο.
Ο σκηνοθέτης Δαμιανός Κωνσταντινίδης και οι τέσσερεις ηθοποιοί του –Αλέξης Κότσυφας, Ελένη Μακίσογλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Σωτήρης Ρουμελιώτης- φέρνουν στην επιφάνεια την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της μετά τα στρατόπεδα κατοχής. Το υλικό αντλείται από το βραβευμένο ομότιτλο δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας της Ρίκας Μπενβενίστε.
Το λεωφορείο, διατρέχοντας την πόλη από τα ανατολικά προς τα δυτικά, τερματίζει στην πλατεία Μαβίλη. Εκεί, στο μικρότερο καφέ της πόλης, το Café Chantant, θα παρουσιαστεί η τελευταία σκηνή του έργου. Η αυλαία κλείνει με κρασί, ζωντανή μουσική και διάλογο γιατί η πόλη είναι η άλλη μεγάλη πρωταγωνίστρια.
Τι θυμάται και τι θέλει να ξεχάσει από το παρελθόν της;
Και η βία που διαποτίζει σήμερα τους δρόμους και τις γειτονιές της, τι σχέση έχει με τη βία της εκτόπισης και του ολοκαυτώματος;
Τη διοργάνωση – παραγωγή υπογράφει η Angelus Novus με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συνδιοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης & Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Η δράση πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη και χορηγία της ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. που κλείνει φέτος 70 χρόνια λειτουργίας.
Την οργάνωση της παραγωγής έχει αναλάβει η Electra Social Company.
Πληροφορίες:
Το λεωφορείο τερματίζει στην Πλατεία Μαβίλη. Δεν επιστρέφει στο Βαφοπούλειο παρά μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας.
Για πληροφορίες καλέστε στο 6975539982 από τις 6.00 μ.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ., μόνο τις ημέρες των παραστάσεων.
Διάρκεια παραστάσεων: 24/9 έως και 25/10
Ημέρες Παραστάσεων: Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα – Τρίτη
Ώρα προσέλευσης: 8.00 μ.μ.
Αφετηρία: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γ . Βαφόπουλου 3, Τ.Κ. 54646
Συνολική Διάρκεια: 2 ώρες
Μέγιστος αριθμός θεατών: 26 καθήμενοι στο λεωφορείο και στο cafe
Εισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος / 12 ευρώ μειωμένο
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/louna-theatro-sto-leoforeio/
και Θέατρο Αυλαία – Τσιμισκή 136, Τ.Κ. 546 21
Το βιβλίο
Η Λούνα, «δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας» της Ρίκας Μπενβενίστε, αφορά ένα πραγματικό πρόσωπο, μια μακρινή συγγενή της συγγραφέως. Καλύπτει όλο σχεδόν τον 20ο αιώνα, από τη γέννησή της το 1910 έως τον θάνατό της το 1998, εστιάζοντας κυρίως στη μεταπολεμική περίοδο, όπου είναι ακόμη ορατές οι ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής κυριαρχίας.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2017. Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας και το βραβείο του Νίκου Θέμελη (περ. Αναγνώστης).
Από το σημειωματάριο του σκηνοθέτη
«Η Ελένη Μακίσογλου θα είναι η Λούνα. Κουβαλάει μνήμες από μια άλλη Θεσσαλονίκη, τη μεταπολεμική, τη μετεμφυλιακή. Και κουβαλάει 60 χρόνια θεατρικής ιστορίας αυτής της πόλης. Μαθήτρια και ηθοποιός του Ζήσου Χαρατσάρη, ιδρυτικό μέλος του ΦΟΘΚ και του –ιστορικού πλέον- Θεατρικού Εργαστηριού, ηθοποιός για πολλά χρόνια στο Κ.Θ.Β.Ε. Μαζί της η Αντιγόνη Μπάρμπα, ο Αλέξης Κότσυφας, ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, τρεις νεότεροι ηθοποιοί, που θα αφηγούνται τη ζωή της Λούνας.
Έτσι, παράλληλα με έναν «υπόγειο» διάλογο που αναπτύσσεται στη διάρκεια της δράσης και αφορά το παρελθόν της Θεσσαλονίκης και το παρόν της, αναπτύσσεται και ένας δεύτερος που αφορά το θέατρο αυτής της πόλης.
Στη Λούνα συνυπάρχουν και συνομιλούν διαφορετικές θεατρικές γενιές, καθώς και διαφορετικοί θεατρικοί τρόποι, διαφορετικές θεατρικές εκφράσεις. Χωρίς ποτέ να ακυρώνει η μια την άλλη. Αλλά υποδεχόμενη η μια την άλλη. Και αγκαλιάζοντάς την.»
Οπτικό Υλικό
Φωτογραφίες Buba Soso Gabedava
Επιμέλεια Τeaser παράστασης Στέλλα Τενεκετζή
Βιντοσκoπήσεις Γιώργος Γεωργακόπουλος
Γραφιστικός σχεδιασμός LAVA design
Συνέντευξη των συντελεστών της παράστασης στο περιοδικό TyposThes >> διαβάστε εδώ